Heinolan kirkonkylän kylätalon, Kyläpirtin, peruskorjaus- ja muutostyöt EU:n, Elyn ja Päijänne Leaderin osarahoittama

Heinolan kirkonkylän kyläyhdistys peruskorjaa ja uudistaa kylätalona 20 vuotta toimineen Kyläpirtin asianmukaiseen kuntoon.  

Talo on rakennettu 1920-luvulla asuinkäyttöön. Monien vaiheiden jälkeen vuonna 1983 talo remontoitiin ja siitä tuli Heinolan Säästöpankin kirkonkylän konttori. Talo jäi tyhjilleen vuonna 1997 aina vuoteen 2003 saakka, jolloin kylätoimijat ostivat talon osakeannin sekä pankkilainan avulla ja remontoivat sen kyläläisten kahvila-, kokous-, harrastus- ja koulutustilaksi.  

Vuonna 2006 taloon tehtiin keittiöremontti.  

Hankkeen keskeinen toteuttaja on kyläyhdistys, jonka remonttiryhmä koostuu kyläyhdistyksen ja Kylätalo Oy:n hallitusten jäsenistä. Ryhmällä on vankka tuntemus rakennuksen kunnosta, rakentamisesta ja käytöstä.  

Hankkeen rahoituksen on myöntänyt Päijänne Leader ry sekä yksityiset rahoittajat Marjatta ja Eino Kollin säätiö, Heinolan manttaalikunnan säätiö ja kyläyhdistys. Väliaikaisrahoitusta haetaan Heinolan kaupungilta, koska julkisen rahoituksen maksatus viivästyy kuukausilla.

Rakentaja on kilpailutuksen jälkeen paikallinen Rakennusliike A. Rossi. Talon ulkomaalaus ja remontin aikaisia aputöitä tehdään talkoilla.  

Hankkeen tiedottaja informoi kyläläiset ja rahoittajat heinolankirkonkyla.fi -palvelussa, sähköpostitse ja paikallislehdessä.  

Hankkeessa talon lvi- ja sähköjärjestelmät uusitaan, taloon rakennetaan liikuntarajoitteet huomioiva yleisövessa ja kokoontumistilaa avarretaan poistamalla salin keskellä oleva iso hormirakenne. Lattia- ja seinäpinnat kunnostetaan ja kalustus uusitaan käyttämällä mahdollisimman paljon kierrätystuotteita ja säästämällä jo olemassa olevaa.  

Pirtin päätyyn rakennetaan n. 19-neliöinen terassi ja myös talon peltikatto paikataan ja maalataan.  

Hankkeen tavoitteena on varmistaa se, että Kyläpirtti voi myös tulevaisuudessa toimia yhteisöllisyyttä lisäävänä kokous/juhla/kahvila- ja harrastustilana sekä ennakkoäänestyspaikkana. Talo voi toimia myös kylän kriisikeskuksena.  

Peruskorjaus- ja muutostyöt ovat alkaneet marraskuussa 2023 ja päättyvät toukokuussa 2024. Uudistetun talon avajaiset pidetään 8.6.2024.

Hankkeen hyväksytty rahoitussuunnitelma (ely-keskuksen päätös 7.3.2024)

Hankkeen Hämeen elyssä hyväksytty rahoitus on yhteensä 153 820 euroa.  

Julkista rahaa on myönnetty hankkeeseen seuraavasti: 42 992,69 euroa Maaseuturahaston kautta EU-rahaa, 36 993,71 ely-keskuksen kautta valtion rahaa, 19 996,60 euroa kuntarahaa Päijänne Leaderin kautta eli julkinen tuki yhteensä 99 983,00 euroa.  

Yksityinen rahoitus (kyläyhdistyksen varainhankinta ja säätiöiden tuki) on yhteensä 53 837 euroa.

Hankkeen vastuuhenkilöt

Kylätalo Oy:n ja kyläyhdistyksen hallitusten jäsenet muodostavat hankkeen ns. remonttiryhmän. Remonttiryhmään kuuluvat kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet Outi Rautkoski (pj.), Aira Seppälä (varapj.) Sirpa Roviomaa (siht.) Päivi Kuisma (tiedottaja), Leena Paakkinen, Pirjo Iirilammi, Marja-Leena Salo, Kirsi Heikkilä ja Pauli Dufva sekä Kylätalo Oy:sta Erkki Paakkinen, Hannu Simonen ja Tapio Roviomaa.  

Asiantuntijajäseniä remonttiryhmässä ovat NHK Rakenteen hallituksen pj. Heikki Nurmi, joka toimii kyläyhdistyksen puolelta myös hankekoordinaattorina, hankkeen vastaava työnjohtaja Pauli Lundberg ja johtava rakennustarkastaja Juha Mara Heinolan kaupungista.  

Hanketta on viety eteenpäin tiiviissä yhteistyössä Päijänne Leaderin toiminnanjohtaja Anu Taipaleen ja johtavan asiantuntijan Jukka-Pekka Jauhiaisen kanssa.