Heinolan kirkonkylä on Heinolan kaupungin pohjoispuolisista kylistä suurin ja niin muodoin alueen toiminnallinen ja liikenteellinen keskus.  

Kylänraitti kulkee pitkin ikiaikaista Suurta Savontietä, jonka varrella voi ihailla hyvin säilynyttä, kaunista kulttuurimaisemaa Pitäjänkirkkoineen (v.1755), pappiloineen ja kylätaloineen. 

Kirkonkylän kulttuuriympäristö on myös osa kansallista kaupunkipuistoa, josta omatoimimatkailija löytää kävellen, vettä pitkin kulkien tai pyörällä ajaen upeita harjuja vesistöineen ja maalaismaisemia myötäileviä ulkoilureittejä sekä nautinnollisia paikkoja majoittua.  

Autolla liikkuvat matkailijat on huomioitu varaamalla luonnonnähtävyyksien ja vaellusreittien ääreen paikoitusalueita. 

Vesitse Kirkonkylää ja pohjoista Heinolaa voi ihailla Ruotsalaisen järveltä, Ala-Rääveliltä tai Konnivedeltä käsin. Ala-Rääveliltä pääsee esimerkiksi kanootilla Konnivedelle Sulkavankoskea pitkin.

Aktiviteetit

Liikuntahalli

Kirkonkylän yleisurheilukenttä 

Kotajärven uimaranta

Kalastus ja metsästys 

Isot kalavedet ympäröivät Kirkonkylän seutua   

https://www.heinola.fi/vapaa-aika/luontoaktiviteetit/kalastus/ 

https://www.kalapaikka.net/kalastus_heinola.asp 

 

Heinolan metsästysyhdistys opastaa metsästyksestä kiinnostuneet harrastuksen pariin. 

https://www.heinolanmetsastysyhdistys.fi/ 


Kaupat, ruokailu ja apteekki

K-Market Kylätähti, Vanhatie 37, elintarvikekauppa, myös kotiinkuljetus, puh. 0103152150   

Sale, Marjoniementie 3, elintarvikkeita, puh. 044 4710779

Villa Rapakiven kyläkauppa Viilajärventie 253, booking.com, 050 5149025  

Puotinkamari, Vanhatie 37, lähiöbaari, puh.044 0182303 @puotinkamari   

Kylätalon kahvila

Santa Marina ​​​​​

Vidnäsin kartano 

Kirkonkylän apteekki ​​​​​​

Majoittuminen

Kirkonkylän pappila Pappilantie 55 tarjoaa airbnb-majoitusta vierastalossa.

Asunto Oy Pikola,

puh. 0400 852892

rapu.kangas@gmail.com

Seikkailukeskus Saksala, Viilajärventie 199, leiri- ja seikkailutoimintaan tarkoitettu aluekeskus.  Heinolan kaupungin nuorisopalvelut vastaa toiminnasta.

Vidnäsin Kartano Oy, Viikinäistentie 203A, Lusi. Alueella on muun muassa vuokramökkejä, maatilamajoitusta ja campingalue, kahvila ja erilaisia aktiviteetteja.

Majoitus

Villa Rapakivi, Viilajärventie 253 tarjoaa hotelli- ja mökkimajoitusta, kyläkaupan palveluja ja luontoaktiviteetteja.  

Majoitus


Nähtävyydet ja vaellusreitit

Isiäisen lintutorni 

Isiäisen lintutorni sijaitsee maakunnallisesti arvokkaan lintuveden, Isiäisen lammen rannalla Heinolan Kirkonkylässä.  Lampi kuuluu Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon. Lampi on vastikään kunnostettu ympäristöministeriön tuella. Jotta lintulajisto runsastuisi lammen kasvustoa on niitetty, linnuille on rakennettu tekopesiä sekä linnunpönttöjä.

Isiäisen lintukamera

Kylätalo Kyläpirtti

Kylätalo Kyläpirtti ja Hiljanpuisto Kyläläisten omistama kylätalo kahviloineen ja sen läheisyydessä oleva puistoalue leikkipuistoineen on vieraiden ahkerassa käytössä.  

Paisjärven Pirunkirkko

Pirunkirkko on huimaava jääkauden muistomerkki keskellä lähes erämaata, jonne pääsee myös autolla.

Paistjärven retkeilyalue ​​​​​​

Torvimäen polku

Rautvuoren ympyräreitti

Lusin luontopolku

Pappila  

Pappila pappilantupineen sijaitsee kirkon läheisyydessä, kyläraitin vastakkaisella puolella. Keskeneräiseen taloon muutti vuonna 1862 kirkkoherra Karl Henrik Granberg. Lusilainen puuseppä Kaarlo Granholm hoiti pappilan sisustuksen puusepäntyöt ja hujansalolainen Antti Sarin urakoi talon muuraustyöt. Paason isäntä von Essen lahjoitti työmaalle sahalautoja. Pappila toimi kirkkoherran virka-asuntona vuoteen 1978. Nykyisin pappila on yksityisomistuksessa.

Pitäjän kirkko

Pitäjän kirkko on Heinolan kaupungin kahdesta kirkosta vanhin. Vuonna 1755 valmistuneen kirkon rakentajana pidetään August Sorsaa. Jokaisen sakaran jatkeena on eteinen tai muu tila. Kirkon ainutlaatuisesti kuvioitu aumattu paanukatto on tehty vuonna 1820. Kirkossa on tehty arkkitehti Kauno S. Kallion johdolla huomattavia muutoksia sekä sisätiloihin että ulkonäköön vuonna 1933.