Isiäisellä tapahtuu: ensin Tornien taisto ja sitten lammen kunnostus

Uuden karhea Heinolan kirkonkylän lintutorni on mukana lauantaina 7.5.2022 pidettävässä Tornien taisto -kilpailussa. Paikalliset lintubongarit ovat koonneet leikkimieliseen, BirdLife Suomen järjestämään taistoon joukkueen, joka yrittää bongata mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Kisassa on mukana 600 lintutornia kautta Suomen.

Aivan varmasti lintulajeja kertyy ainakin 40 kappaletta, arvelee Paavo Posti Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä. Tavoite paikallisilla bongareilla on tietenkin löytää lajeja enemmän.

Posti itse on taistopäivänä paikan päällä Isiäisen lintutornilla muutaman tunnin ajan opastamassa harrastelijoita näkemään ja kuulemaan siivekkäitä. Heinolan kyläyhdistys tarjoaa luonnosta kiinnostuneille lämmintä juotavaa ja korvapuusteja.

Lammen kunnostus entistä ehommaksi lintuvedeksi käynnistyy tänä kesänä

Isiäinen sijaitsee Heinolan kansallisella kaupunkipuistoalueella, joka puolestaan on osa Salpausselkä Geoparkia.

Geopark nimettiin vastikään YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen, geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon. Eipä siis ihme, että Isiäinen halutaan pitää kiinnostavana retkikohteena.

Heinolan kaupunki on saanut Ely-keskukselta lähes 100 000 euroa Isiäisen lintuveden kunnostukseen kahden vuoden ajaksi. Yhteistyössä Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen kanssa kunnostus starttaa saman tien tänä keväänä.

Linnunpönttöjä rannoille, vesikasveille ja vieraspedoille kyytiä

Postin mukaan rannoille asennetaan pönttöjä kevään aikana. Kesällä lammen vesikasvit niitetään ja rantapusikoita karsitaan. Kyläläiset ovat talkoohommiin erittäin tervetulleita mm. kasvijätteen kerääjinä.

Kunnostuksen yhteydessä vieraspetolajit pyritään saamaan kuriin tekemällä yhteistyötä paikallisten metsästäjien kanssa.

- Minkkien ja supikoirien metsästyksellä sekä rakentamalla lampeen muutama saari Isiäisen kadonnut naurulokkiyhdyskunta yritetään palauttaa. Yhdyskunta suojelee ärhäkkyydellään mm. sotkien ja sorsien pesintää ja mahdollistaa lajien runsastumisen, Posti sanoo.

Bongaamisen ja kunnostuksen yhteydessä selviää, kuinka merkittävä lintuvesi Isiäinen oikeastaan onkaan.