Kyläpirtin puiston halloweenjuhla innoitti lapsiperheet liikkeelle kesän päättäjäisjuhlaan. Kirkonkylän kyläyhdistyksen järjestämässä juhlassa parisataa vierasta otti ilon irti mitä mielikuvituksellisimmissa asuissa ja avoimin mielin jännittäviä tehtävärasteja kierrellen.

Kaamoksen kynnyksellä Heinolan kirkonkylän kyläyhdistyksen järjestämä halloweenjuhla tuli mitä ilmeisimmin tarpeeseen. Pieniä ja isoja noitia, peikkoja ja haamuja liikkui Kyläpirtin puistoalueella tungokseen asti.

Vanhasta kelttiläisestä juhlaperinteestä kopsatut, tuonpuoleiseen kuvitellut hahmot toteuttivat perinteen mukaisia juttuja. Ne muun muassa tanssivat, virittelivät mielikuvitusta Kummitustunnelissa ja Noidankattilassa ja piirsivät Kauhugalleriassa kuvia halloweeniin liittyvistä mielikuvista, jotka kuvat tulevat pian näytille Kyläpirtin seinille.  

IMG-20221023-WA0000.jpg

Kelttien uskomusten mukaan tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat syksyllä luonnon kuihtuessa ja kuollessa kaamoksessa. Henkien houkutuksia niin sanottuun tuonpuoleiseen estivät kelttien uskomusten mukaan tulet, jotka loimottivat perinteen mukaan Kyläpirtin puistoon viritetyistä lampuista ja lyhdyistä.

Hiljan puiston Halloweenlyhdyt olivat tilanteen mukaiset. Kirkonkylän yhteisellä palstaviljelyalueella Kotasen rannalla kasvaneet isot, kaiverretut kurpitsat antoivat juhlaan valoa ja irvistelivät Jack O´Lanternin hengessä.

Tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä irlantilaiselta juopolta, joka puristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Helvettiin Jack ei joutunut, mutta ei päässyt taivaaseenkaan. Sen sijaan hän sai pirulta hiilen, jonka hän laittoi naurislyhtyyn. Lyhdyn valossa Jackin sielu etsii edelleen lepopaikkaa halloweenin aikaan. Nykyään lyhty on vaihtunut nauriista kurpitsaksi.

Tämän päivän makutottumusten mukaan Hilja puiston vieraat nauttivat viinan ja ylen syönnin sijaan halloweenhodareita ja kuumaa mehua.