Niin kuin Lions Club/Kailaan kymmenvuotishistoriikissa muistellaan, markkinatapahtuma syntyi puolivahingossa. Pitäjäistoimikunta oli kutsunut vastikään perustetun leijonaklubin edustajan suunnittelemaan kesän tapahtumia kirkonkylässä ja idea markkinoista putkahti esiin. Leijonat ilmoittautuivat saman tien tapahtuman järjestäjäksi saadakseen varoja palvelutehtävänsä suorittamiseen.  

Idea ja markkinoiden toteutus osoittautuivat vertaansa vailla olevaksi tavaksi kerätä varoja hyväntekeväisyyteen ja samalla saada eloa kyläyhteisöön.  Lions Club Heinola/Kailas eli uusi Heinolan maalaiskunnassa toimintansa aloittanut klubi palkittiin Leijona-yhteisössä vuonna 1988 parhaana ensimmäisen toimintavuoden varojenkerääjänä.   

Toiminnassa olivat mukana alusta saakka myös leijonaladyt, jotka huolehtivat markkinoilla mm. kahvilan pidosta.  

Klubilaisten laskujen mukaan markkinoiden järjestäminen on vaatinut vuosittain noin 400 - 750 talkootyötuntia markkinalehden tekemisineen ja mainosmyynteineen. Varoja on lahjoitettu ensin satojentuhansien markkojen ja vuodesta 2002 kymmenien tuhansien eurojen edestä lyhentämättömänä mm. sotainvalideille, koululuokille, musiikinopiskelijoille, partiolaisille, senioreiden virkistäytymiseen, omaishoitajille, diakoniatyöhön jne.  

Vuonna 1993 Tasavallan Presidentti Mauno Koivistokin sai kutsun markkinoille. Vieras ei kutsuun kuitenkaan vastannut. 

Paikallinen yrittäjyys myös esille 

Leijonien ja kyläyhdistyksen järjestämät maalaismarkkinat lauantaina 8.7 panostavat paikallisen yrittäjyyden ja lähituotteiden esittelyyn. Tapahtuma levittäytyy kirkonkylän keskustassa lähikauppojen pihoihin. Yleisön autojen parkkipaikka löytyy lähipellolta.