Virtasen perhe kolmessa polvessa on synnyttänyt Heinolan kirkolle maankuulun yrityksen Levy ja Lista Oy:n, jonka paikallinen kyläyhdistys on valinnut vuoden 2022 Kirkonkyläläiseksi. Yritys on valittu vastikään myös vuoden puutavarakauppiaaksi Suomen puutavara- ja rakennustarvikekauppiasyhdistyksen kilpailussa.

Levy ja Lista Oy:n sijoituspaikalle rakensivat aikanaan perustan Armas ja Lea Virtanen, pappa Sysmän rajalta ja mummo Somerolta, jotka asettuivat Heinolan kirkonkylään viljelemään maata. Perhe ehti viljellä ja pitää pientä karjataloutta siihen saakka, kunnes kirkonkylän maisemaan rakentui moottoritie ja viljelysmaa jäi sen alle.

Perheen Jukka pojalla oli yrittäjyys veressä. Hän hankki lisätoimeentuloa viljelijäperheelle toimimalla K-kauppiaana Tampereella sekä pitämällä Heinolassa Pirkka-hotellia ja sen vieressä sijainnutta K-kauppaa.

Paikallisesti Tikku-Virtaseksi kutsutun Levy ja Lista Oy:n syntymisessä oli sattumalla iso osa. Sepänniemessä oli uittomaja, joka piti purkaa ja myydä syntyneet rakennustarvikkeet. Kysyntä oli hyvää ja Jukka Ritva-puolisoineen hankki lisää sahatavaraa myyntiin kotitilan alueelle. Teollisuushallin osto tilan läheltä lopulta vakiinnutti rakennustarvikekaupan 90-luvun laman jälkeen.

IMG-20221214-WA0001.jpgKasvua vuodesta toiseen rajapinnalla

Pojille, Samu ja Saku Virtaselle, uravalinta oli jokseenkin helppoa. Samu kouluttautui puutekniikan insinööriksi ja Saku hankki kaupallisen alan koulutuksen.

- ”Mussalon puupääopistossa” sain hirvittävän määrän kontakteja eri puolille Suomea, sillä Mussalossa koulutettiin suuri osa sahojen henkilökuntaa ja puutavaran myyjiä, Samu kertoo.

Isä Jukan kanssa pojat ehtivät pyörittää Levyä ja Listaa viitisen vuotta ennen kuin isä sairastui ja vetovastuu yrityksestä siirtyi pojille vuonna 2007.

Yritys on ollut jatkuvalla kasvu-uralla yhtä vuotta lukuun ottamatta. Asiakkaat ovat Samun mukaan määritelleet tavaravalikoiman suunnan.

- Asiakkaat arvostavat hyvää ja monipuolista tavaraa ja sitä on oltava saatavilla Heinolan kirkolla sellaisilla hinnoilla, ettei asiakkaan tarvitse ajaa esim. Lahteen, Samu sanoo.

Hän kuvaa yrityksensä kasvua työskentelyksi jatkuvalla rajapinnalla. Yritys ei saa olla liian pieni. Tavaraa on kyettävä ostamaan sisään, mutta laajeneminen muualle on poissa laskuista valtavien pääomatarpeiden takia. Uuden työyhteisön rakentaminen uudelle paikkakunnalle on myös valtava työ.

Yrityksen 16:sta työntekijästä 1,5 tekee tätä nykyä rakennustarvikkeiden verkkokauppaa, missä on Samun mukaan tulevaisuus. Levy ja Lista Oy:n liikevaihto on 10 miljoonaa euroa.